Deel 5: Creativiteit achter de coulissen

De zolder bij Neer Bocken dient als werkruimte voor de decorploeg.

Door Ben Sonnemans

In een reeks artikelen willen wij terugblikken op het 50-jarige bestaan van onze vereniging. Met kleine feitjes voor en achter de coulissen.

De drie-eenheid

Decor & techniek, kleding en grime vormen een soort drie-eenheid achter de coulissen van elk toneelstuk. Deze onmisbare mensen maken dat de spelers helemaal in hun rol kunnen kruipen (grime en kleding) en kunnen spelen in de juiste toneelomgeving en sfeer (decor & techniek).

Decor & techniek

4 spotjes op een plank! Dat was de hele belichting bij het eerste toneelstuk in 1974. De toneelspelers moesten luid en duidelijk spreken op de bühne: er was geen geluidsversterking.

Stukje bij beetje werd dit decor uitgebreid. De eerste jaren was Jos Verheijen degene die leidinggaf aan de decorbouw. Henk en Jeannette Dielissen verzorgden de muziek en alle geluiden werden opgenomen op cassettebandjes. Voor elk geluid was een ander cassettebandje noodzakelijk.

Een deel van het decor van het stuk ‘Erik of ut klein insectenbook’. Geschilderd door Laurens van Gompel.

Er kwamen meer lampen en die konden aan en uit! Jawel! Nu zijn er mengtafels, waar men computergestuurd het licht en het geluid regelt.

Toen de belichting verder werd uitgebreid kwamen we op het eerste podium (4×8 m.) in de Pinnenhof plaats tekort. Jos bedacht toen een constructie waarbij het podium uitgebreid kon worden naar 8×8 m. Later werden de zijkanten van dat podium ook benut door ook een vloer te leggen rond de statieven van de belichtingsbalk. Daar konden de spelers dan wachten alvorens op te komen uit de coulissen. Het decor nam kwalitatief gezien een grote vlucht toen de decorwanden beschilderd konden worden.

De decorploeg staat onder bezielende leiding van Jack Peeters.

Leo Geelen schilderde bijna fotografische decors. Gerrit Hoeben schilderde meer zwierige decors in een wat lossere stijl. Tegenwoordig neemt Laurens van Gompel deze taak op zich, met verve! Theo Smeets bracht de logistiek op een hoger peil, want er moet voor elke productie veel decorstukken en andere materialen versjouwd worden. Dan pas kan er gebouwd worden. Dan worden de lampen gehangen en volgens een lichtplan worden ze afgesteld. Na afloop moet ook weer alles geordend opgeruimd worden. Elke keer weer een hele operatie!

Jos Verheijen, de gebroeders Hoeben, Leo Geelen, Gerrit Hoeben, Wim Hendrikx, Wim Kessels, Wiel van Veldhoven, Theo Smeets, Theo Jansen, Ron Smeets, Pascal Hebben, Henk Dielissen, Henk Verheijen, Peter van der Kruys, Geert Maes, Ton van de Moosdijk, Hans Smeets, Jack Peeters en Laurens van Laurens zijn “de men in black” die deze kar met plezier getrokken hebben of nog trekken. De komende productie is het decor en de techniek in de vertrouwde handen van Jack Peeters, Henk Verheijen, Geert Maes, Laurens van Gompel en Henk Dielissen.

Het decor wordt gebouwd bij een van onze leden. Daar zijn we hem zeer erkentelijk voor. Het is een gezellige werkplaats waar men op de zaterdagmorgen start met een kop koffie, even overlegt en dan aan de slag gaat. Ze werken van vanuit een op schaal gemaakte maquette van het decor gemaakt door Bas Peeters. Ze vinden het elke keer weer een uitdaging om een decor te maken, want “er is niets wat wij niet kunnen maken” is hun adagium.

Wel zijn we op zoek naar versterking van deze groep! Heb je interesse om een keer te komen kijken in de werkplaats, spreek dan een  van “de men in black” aan na een voorstelling of stuur een mailtje naar decor@krottepoffers.nl .

Kleding

De kleding was in het begin in handen van Marleen Verdonschot en Mariet Vaes. Zij verzamelden kleding. Meestal “krijgertjes” of “erfstukken” van overleden familieleden. Voor toneelstukken waarbij het verhaal gesitueerd was in de Middeleeuwen en WO II werd de kleding gehuurd bij een bedrijf in Lommel (België). Dat was op zich wel een happening. Op zaterdagmorgen togen alle spelers en de regisseur naar België.  Er waren daar 3 grote loodsen met allerlei kleding. Geweldig om te zien. Per persoon werd je door de eigenaar deskundig gekleed.  We vertrokken daar soms met zoveel kleding dat we er bijna zelf niet meer bij konden in de auto. Na de voorstellingen moest wel weer “gekuist” teruggebracht worden. In 1987 kwam Maria van der Kruijs de club versterken. Maria was opgeleid op het niveau van Haute Couture!

Maria kan alle kleding zelf maken in haar atelier.

Zij kan eigenlijk alles zelf maken in haar atelier. Ook heeft ze de beschikking over een geweldige grote zolder waar deze kleding en andere attributen als hoeden, sjaals, schoenen, handschoenen, handtassen en noem het maar op allemaal kunnen worden opgeslagen. Enkele hoogtepunten uit de carrière van Maria bij de Krottepoffers zijn de stukken ‘Erik of ut klein insectenbook (2008)’, waar Maria meerdere kostuum van insecten – zoals vlinders, bijen en rupsen – heeft gemaakt. ‘Aaf en aan op de Mössebaan (2011)’ waar Maria kostuums van soldaten uit de 18e eeuw heeft gemaakt. Verschillende jeugdstukken zoals Liefde voor een Varken (2002 en 2014) waar ze prachtige kattenkostuums in elkaar heeft gezet en ‘Een Grote Vuilnisbelt (2021)’ waar ze ratten van allerlei pluimage heeft gecreëerd. En dit najaar kan iedereen de schitterende kostuums van Maria komen bewonderen in ‘De Bende van Jan de Lichte’.

De ratten in het stuk ‘Een Grote Vuilnisbelt’. Kostuums ontworpen en gemaakt door Maria van der Kruijs.
Een creatie van Margriet Bouwels.

Maria heeft ook  menig toneelvereniging binnen en buiten Nederweert van kleding voorzien en ook voor “boerenbruiloft” van de Pinmaekers is zij hofleverancier van kleding. Zij verzorgt ook de aankleding en stoffering van het decor met gordijnen of een schilderij of een plant. Zij maakt het decor af tot in de kleine details. Ook Maria is op zoek naar hulp! Heb je interesse, spreek haar dan aan tijdens een van onze voorstellingen. Maria staat altijd aan de kassa. Mailen kan natuurlijk ook kleding@krottepoffers.nl

Grime

Mariet Vaes en Margriet Bouwels zijn onze grimeurs van het eerste uur. Ook zij hebben door het volgen van cursussen bij een
beroepsgrimeur alle kneepjes van het vak onder de knie gekregen en hebben een grote schat aan ervaringen opgedaan.

De dames proberen hun schat aan ervaring over te dragen aan een groep dames binnen de vereniging. Snorren, baarden, neuzen, wonden, halve of hele ogen: zij kunnen het allemaal.

Zij grimeren niet alleen bij de Krottepoffers, maar ook bij de Bonte Avonden van de Pinmaekers en in Leveroy, bij Het Weerter Operettekoor, de musicals van het College of De Speledonckers uit Someren, maar ook in het Munttheater en speciale activiteiten zoals Winterfesteyn.

Dit is maar een kleine opsomming van gelegenheden waar Mariet en
Margriet de grime verzorgd hebben. Inmiddels hebben ze al geruime
tijd versterking van een achttal leden.

Koop hier alvast je kaarten voor onze jubileumvoorstelling De Bende van Jan de Lichte:

Comments are closed.