Deel 6: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Door Ben Sonnemans

In een reeks artikelen willen wij terugblikken op het 50-jarige bestaan van onze vereniging. Met kleine feitjes voor en achter de coulissen.

Toneel voor de jeugd gespeeld door volwassenen

De Krottepoffers hebben hun toneelstukken voor de jeugd op de planken gebracht in de kerkdorpen van Nederweert en omstreken. Volwassen personen speelden dan voor kinderen en dat altijd met veel plezier. Het was toen een soort reizend gezelschap op weekendtournee in de herfst.

Zo’n weekeinde begon dan voor de decorploeg met het laden van een kleine vrachtwagen met alle spullen van het licht, geluid en decor. Op zaterdag vertrok men om 8 uur ’s morgens naar bijvoorbeeld de Reigershorst in Nederweert-Eind. Uitladen en opbouwen, alles checken: licht en geluid. Vaak dan nog gauw in de zaal stoelen klaarzetten dan was het al gauw 14.00 uur.

Van 15.00 uur tot 17.00 uur werd de voorstelling gespeeld. Daarna afbreken en inladen en vervoeren naar bijvoorbeeld Ospel. Daar werd dan alles uitgeladen zodat men zondagmorgen meteen kon beginnen met bouwen tot 14.00 uur waarna in de middag er weer een voorstelling volgde. Daarna afbreken, inladen en opslaan in het depot en om 20.00 uur zondagavond had de decorploeg er een weekend van 22 uur erop zitten. Dit heeft de decorploeg jaar in jaar uit gedaan zonder te morren! Chapeau!

De omslag

Bij het bestuur meldde zich met regelmaat jeugd met de vraag of ze ook lid konden worden van de club. Ze werden niet afgewezen maar in “de wacht” gezet. We hadden hun niets te bieden als soms een klein bijrolletje.

Het probleem werd voorgelegd aan de leden tijdens de jaarvergadering van 2006. Er werd besloten dat het bestuur ging onderzoeken welke opties er waren.

Er werd besloten een productie te gaan doen met volwassenen en jeugdspelers in een voorstelling:

Erik of het klein insectenboek

Koos Vaes (boven) als Erik en Ben Sonnemans (onder) als Hommel in ‘Erik of ‘t klein Insectenbook’.

Dit toneelstuk naar het gelijknamige boek van Godfried Bomans vertelt het verhaal over een jongen, Erik (Koos Vaes), die op zijn kamer een schilderij heeft hangen van een weide vol met insecten. Tijdens een droom komt hij in dat schilderij terecht, dus in de wereld van de insecten. Erik ervaart dat de insecten stuk voor stuk zo hun eigen kijk op het leven hebben. En net als het dreigt mis te lopen wordt hij wakker!

Voordat we dit besluit namen, werd eerst de decorgroep gevraagd of zij voor dit toneelstuk 3 à 4 decors wilden bouwen en voor Maria was de opgave nog groter: maar liefst 30 insectenkostuums ontwerpen en maken! Toch gaven ze groen licht.

Het werd een geweldig stuk, waarbij de jeugd naadloos aansloot bij het niveau van de volwassenen. En tijdens het repeteren en de uitvoeringen bleek de inbreng  van de jeugd een heel gezellige dynamiek te veroorzaken. Maar hoe nu verder…

Na “Erik”

Om de jeugd ook te laten spelen werd er besloten om voortaan 2 producties te gaan realiseren. In het najaar een avondvullende productie voor volwassenen en in het voorjaar een productie voor de jeugd gespeeld door jeugdleden en ervaren spelers. De decorgroep toonde zich direct bereid om 2 decors te bouwen en ook 2 producties  per jaar te verzorgen. Ook Maria gaf aan dat ze qua kleding en aankleding voor 2 producties per jaar wilde gaan. Verder werd er besloten om niet meer de kerkdorpen aan te doen met het jeugdstuk maar alleen in Nederweert in de Pinnenhof te spelen. Sinds die tijd wordt elk najaar een aantal voorstellingen voor ons jeugdig publiek gerealiseerd.

Wat maakt toneelspelen zo leuk?

Wil een vereniging toekomstbestendig blijven dan is het opleiden van jeugd een noodzaak. Maar hoe pakt de club dit aan? De bevindingen van jeugdleden Lonne Adriaens en Roos van Bussel geven een goed beeld hoe ze dat ervaren hebben. “We zijn er eigenlijk ingerold omdat mijn moeder (Miranda Vaes) een rol had in een toneelstuk en er nog 2 kleine rolletjes ingevuld moesten worden. Toen we hiervoor gevraagd werden zeiden we meteen enthousiast ja” aldus Lonne. Roos gaat verder: “Het meespelen in een stuk met een kleine rol had het grote voordeel dat je ‘van de sfeer kon proeven’ zonder dat je je druk moest maken over het kennen van je tekst, want die had je nauwelijks!”

Roos (links) en Lonne (rechts) tijdens hun eerste voorstelling. In het midden oud-lid Vigo Ronckers.

Om nieuwe jeugdleden kennis te laten maken met “toneel” organiseren de Krottepoffers regelmatig workshops. Deze workshops werden door Lonne en Roos als heel positief ervaren. Er wordt in sessies van 2 uur gewerkt met verschillende spelopdrachten; gericht op bijv. samenspel, stemgebruik en omgaan met emoties. Deze opdrachten worden vaak ook bij het begin van een repetitie gebruikt als warming up, zodat iedereen toch elke repetitie aan toneelspelen toekomt ook als je een kleine rol hebt.

Maar het werken aan een productie heeft voor Lonne en Roos duidelijk de voorkeur. Het inleven in je personage, je eigen creativiteit hierin ontwikkelen, het samenspelen met anderen en het naar de première toewerken.

 Roos: “Vooral als je de kleding bij Maria gaat passen! En dan voor de eerste keer in het decor gaat spelen tijdens een doorloopavond. Het voelt geweldig als al die toneelpuzzelstukjes steeds meer op hun plaats vallen.

De cast van ‘Een koffertje vol dromen ‘ (2017).

Dat is echt geweldig” Lonne vult aan: “Met al de groepen spelers waarmee we samen een productie hebben gemaakt, was het heel gezellig tijdens de doorlopen en in de kleedkamers tijdens de uitvoeringen. Iedereen kan met iedereen goed overweg ondanks de leeftijdsverschillen tussen de spelers.” Samen vinden ze het een machtig gevoel als het publiek geniet van de voorstelling. Ondanks alle tijd die het kost om dit bereiken. Hun tip: Toneel spelen: Doe het gewoon! Geef je op voor een workshop als de Krottepoffers deze aanbieden.

Momenteel telt de club 12 jeugdleden en twee leden van net 18 jaar.

Koop hier alvast je kaarten voor onze jubileumvoorstelling De Bende van Jan de Lichte:

Comments are closed.