Deel 7: Jubileumvoorstelling De Bende van Jan de Lichte

In het laatste artikel uit deze reeks nemen wij u niet mee naar het verleden, maar kijken juist vooruit. We lichten hierbij een tipje van de sluier op om u alvast in de stemming te brengen voor een van onze uitvoeringen.

Wij zijn trots u te mogen presenteren:

De Bende van Jan de Lichte

Een bandietenverhaal met meer dan veertig spelers en muzikanten. Een soort kostuumdrama van de armoedzaaiers, dat speelt rond 1750. In vijftien taferelen ziet u dit verhaal aan u voorbijtrekken. De gehele voorstelling wordt ondersteund door liederen en muziek en extra lichteffecten. Hectiek en dramatiek zorgen ervoor dat u meegezogen wordt in het rauwe leven van Jan de Lichte en zijn bende.

Het toneelstuk De Bende van de Jan de Lichte is gebaseerd op het gelijknamige boek van Louis Paul Boon (België). Het is een schelmenroman uit 1957. Dit verhaal over een bandietenleider en zijn bende is de rauwe versie van het klassieke Robin Hood-verhaal.

‘Een voor allen en allen voor een’

Jan de Lichte heeft echt geleefd en was in werkelijkheid geen lieverdje. Boon heeft vanuit de historische achtergronden zijn eigen verhaal geschreven. Als socialist in hart en nieren laat hij Jan een bende oprichten, waarin gelijkheid en broederschap een grote rol spelen. Alle bendeleden hebben gelijke rechten. Ze stelen van de rijken om zelf te kunnen overleven ten tijde van een Franse bezetting van Vlaanderen in 1700. “Een voor allen en allen voor een” is hun motto. Er zijn echter ook tegenkrachten, die Jan en zijn idealen niet zien zitten. Vanuit de bende zelf, maar ook van buitenaf, de Franse politie, wordt aan de stoelpoten van Jans leiderschap gezaagd.

Toneelvereniging de Krottepoffers bestaat 50 jaar! Voor deze speciale gelegenheid pakt de club groots uit met de bewerking van Antoine Uitdehaag en turnt de van oorsprong openluchtvoorstelling om in een prachtige productie op het podium van de vertrouwde Pinnenhof. Mis het niet!

Koop hieronder alvast uw kaartje!

Comments are closed.