Koos Vaes liep als kleuter al rond bij de Krottepoffers en speelt nu twee ‘hoofdrollen’ tegelijk

In de aanloop naar het gouden jubileum van De Krottepoffers kan een interview met voorzitter Koos Vaes natuurlijk niet ontbreken. Koos is al aan de Krottepoffers verbonden sinds hij zich kan herinneren. Na talloze stukken gespeeld te hebben heeft hij vorig jaar zijn debuut als regisseur mogen maken. Ook zit hij sinds zijn achttiende in het bestuur en is hij in de zomer van vorig jaar aangesteld als voorzitter van de Krottepoffers.

Door Joris van Deursen

Beginjaren

Koos was vier jaar oud toen hij in aanraking kwam met de club. Zijn moeder, Els Vaes, nam hem als kleuter al mee naar de repetities op woensdagavond. Na jaar in jaar uit elke uitvoering gezien te hebben, werd 2006 zijn debuutjaar. Toen gold de regel dat je pas vanaf de brugklas mee mocht spelen. Koos kreeg een klein rolletje als soldaat met hooguit drie zinnen.

Koos: “Je ziet het nu niet meer terug haha, maar ik was toen een vrij mager mannetje, en ik weet nog dat ik in dat stuk een kist moest optillen. Bij de laatste voorstelling had de decorgroep er voor de grap zandzakken in gedaan. We moesten suggereren dat de kist erg zwaar was, maar op dat moment hoefden we dat niet te spelen!’’

Acteur

Tussen 2006 en nu hebben er natuurlijk al vele toneelstukken op het programma gestaan en kent Koos de Pinnenhof als zijn broekzak. Eén van zijn hoogtepunten was de hoofdrol van Erik in ‘Erik of ut klein Insectebook’. Koos vond het prachtig om op zo’n jonge leeftijd al zo in de picture te staan. Eén van de voorstellingen vond plaats in het Munttheater.
“Om als  jongetje van veertien jaar als hoofdrolspeler in zo een groot theater te staan, dat was gruwelijk vet.’’

Koos Vaes als ‘Erik’ met Ben Sonnemans.

Een andere rol die hij nooit zal vergeten was in het stuk ‘Liefde voor een Varken’, waar hij de rol van Bullepees vertolkte. Hij ontving hier zelfs een nominatie voor een Muulke (Limburgse toneelprijzen) voor. Koos vond het mooiste aan dit stuk dat hij de rol kon spelen die in de eerdere opvoering van het stuk in 2002 gespeeld was door Hub Verdonschot. Sinds hij als klein jongetje bij mam ging kijken, was Koos namelijk al een groot fan van Hub. “Op toneelvlak is dit absoluut het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt.’’

Regisseur

In 2019 begon Koos samen met Bas Peeters aan een nieuw avontuur. Ze kropen beiden voor het eerst in de rol van regisseur en zetten met een groep jonge acteurs het stuk ’Een Grote Vuilnisbelt’ neer. “Als speler ben je erg bezig met wat de regisseur vertelt, nu krijg je zelf de sleutels in handen. Het allermooiste als regisseur is om je groep spelers gemotiveerd te krijgen om ook zelf met inbreng en ideeën te komen. Bas en ik waren positief verrast dat dat zo ontzettend goed ging met deze jonge groep.’’

Tussen de eerste repetitie en de première zat opvallend veel tijd. In maart 2020 stonden de vier voorstellingen gepland. Maar in maart kwam er ook een virus aanwaaien met bijbehorende lockdown. Op de dag van de generale repetitie werd bekend gemaakt dat de groep de dag erna niet de vloer op mocht. Een mededeling die insloeg als een bom. ‘’Het was zo’n anticlimax”, vertelt Koos. “We hadden er met zoveel mensen zo hard naar toe gewerkt. Dat was wel zwaar. Het moeilijke was vervolgens om iedereen gemotiveerd te houden voor de herkansing. Er is wel eens een moment geweest, dat we de stekker eruit wilden trekken. Uiteindelijk hebben we het in oktober 2021 toch mogen spelen, dat voelde extra lekker.’’

Bestuur en voorzitter

Sinds de zomer van 2021 is Koos de trotse voorzitter van de club. Op zijn achttiende werd hij tijdens een jaarvergadering tot bestuurslid gekozen. In het begin waren ze nog een beetje zoekende hoe de rol van Koos binnen het bestuur kon worden ingevuld. Toen hij de journalistieke kant opging nam hij een gedeelte van de taak communicatie en PR op zich. Koos is heel blij met de stappen die hij in die tijd heeft meegemaakt. “Als je nu kijkt naar de website en hoe professioneel bijvoorbeeld de trailer van het aanstaande stuk is, is dat wel iets om met z’n allen heel trots op te zijn.’’

Toen Herman van den Broek stopte als voorzitter is Koos op zijn positie terecht gekomen. Hij zat al een tijd in het bestuur en had ook al een keer meegedraaid als productieleider. Zo werd Koos als ervaren kracht naar voren geschoven. Hij noemt zichzelf een fanatieke voorzitter en is trots dat hij deze functie bij ‘zijn club’ heeft.

De Bende van Jan de Lichte

Bij dit gouden jubileum hoort natuurlijk een speciaal toneelstuk. De keuze is uiteindelijk gevallen op ‘De Bende van Jan de Lichte’. Koos vertolkt de hoofdrol van Jan de Lichte. Ik vroeg hem hoe de keuze voor dit stuk tot stand is gekomen.
“In eerste instantie wilden we Gerard Kessels een stuk laten schrijven. Hij is een van onze ereleden en heeft in het verleden meerdere stukken geschreven. Wegens gezondheidsredenen heeft hij dit helaas niet kunnen doen. Toen kwam Ben Sonnemans met de suggestie voor dit stuk. We wisten dat dit stuk heel veel toewijding en moeite zou vergen. Ruim twee jaar geleden zijn we al begonnen met de rolbezetting en heeft Maria haar naaimachines warm laten lopen.’’
Koos noemt de drukke periode van voorbereiden, repeteren en optreden in de Pinnenhof het mooiste wat er is.

Waarom mensen moeten komen kijken? Volgens Koos, omdat er ook nog een aantal actuele en blijvende thema’s aan bod komen, zoals armoede, ongelijkheid en een scheve verdeling van de macht. “Wij zetten dit op zo’n indrukwekkende manier neer. Met prachtig licht en fabuleuze kostuums. Je gaat zoveel moois zien, het is een lust voor het oog. Ik hoop dat iedereen komt kijken, want dat verdient dit stuk!’’

Koop hier alvast je kaarten voor De Bende van Jan de Lichte:

Comments are closed.