Regisseur Mike Severens over Laotj Uch Neet Kiste: ‘Een cadeautje waarbij er alles eruit gehaald is’

Begin 2022 kreeg ik een telefoontje van Jos Breukers, de secretaris van toneelvereniging de Krottepoffers uit Nederweert. Hij vroeg of ik eventueel interesse had om deze prachtige toneelvereniging te regisseren. De naam kwam mij bekend voor, niet in het minste omdat deze vereniging regelmatig te vinden is bij de voormalige Limburgse Oscars, oftewel de Muulkes. Een vereniging die hoge ogen gooit. Dat is wel duidelijk.

Na een positief gesprek van beiden ben ik enthousiast aan de slag gegaan met het toneelstuk Laotj Uch Neet Kiste, een bewerking van de Vlaamse zwarte komedie: Het Fun…erarium. Ik heb het stuk aan de club aangeboden en zij was enthousiast, ondanks het pittige thema. Want jawel, het is een hilarische komedie over een mortuarium, waar het morele instinct nogal laag ligt. Dat valt ook terug te zien in de humor, want die zoekt duidelijk de grenzen op.

Loatj Uch Neet Kiste is eigenlijk een passieproject van mij. Ooit stond het stuk, ook onder mijn regie, klaar voor de première bij toneelvereniging Spot-Licht in Haelen. Echter een week later sloeg corona in. Het stuk is toen in de kast verdwenen. Zelden heb ik bij een repetitieproces zoveel gelachen, plezier gehad en de meeste grenzen van humor opgezocht.

Ni-jwieërts dialect
En nu… in Nederweert, krijg ik een tweede kans, maar dan natuurlijk wel met een andere cast en een totaal ander dialect. Zelf ben ik afkomstig uit Born en spreek ik vloeiend dialect, maar het Nederweerts dialect is toch even andere koek. Gelukkig was ik daar al na twee repetities goed aan gewend en de spelers ook aan mijn dialect.

En de spelers… dat komt helemaal goed. Het is een heerlijk clubje om mee te repeteren. Ik hoef ze zelfs niet te vertellen wanneer ze tekst moeten leren… dat doen ze gewoon. Het is een club waarvoor niks te gek is. Een groep mensen die misschien nog wel fantasierijker is dan ik ooit ben geweest. Regisseren is een vak apart, maar met zo’n gemotiveerde, knotsgekke, maar getalenteerde club is een toneelstuk maken een cadeautje. Een cadeautje waarbij er ook weer veel gelachen, zwarte humor uitgediept hebben en alles eruit gehaald is door de mensen achter schermen (kleding, decor, techniek en ga zo maar door…) om weer een fantastische voorstelling te bouwen.

Een cadeautje dat ik nooit had verwacht te krijgen voor begin 2022.

Beste publiek uit Nederweert en omstreken. Kom het zien in oktober. Voor de laatste keer in de Oude Pinnenhof. Laat je meenemen in een voorstelling vol kolderieke grappen, gitzwarte slapstick en foute situaties, gegarneerd met heerlijke typetjes. Kom ervan genieten!

Ik ben dankbaar dat ik deze voorstelling, samen met dit hechte clubje, heb kunnen realiseren.

Tot in oktober allemaal

Comments are closed.